Ateliermuseum Jac Maris

Bergharen (OM)

OM Bergharen

Gedenksteen voor burgemeester Jacques J.C.M. Luske (1947)

In 1945 wilde een commissie uit de bevolking van Horssen en Bergharen twee gedenkstenen oprichten om postume hulde te brengen Jacques Luske die hier burgemeester was vanaf 1931, resp. 1934 tot 1944.

In 1943 werd door 'Wehrmachtsbefehlshaber' generaal  F. Christiansen aangekondigd dat 300.000 Nederlandse militairen alsnog in krijgsgevangenschap zouden worden afgevoerd. Als protest tegen deze maatregel brak spontaan overal in Nederland de April-Mei-staking uit. Ook burgemeester Luske liet zich niet onbetuigd. Hij hielp actief mee met het plaatsen van onderduikers. Toen bij een van de razzia's een aantal onderduikers werd gesnapt, werden zij onderworpen aan een zwaar verhoor. Drie onderduikers zwichtten onder de druk en gaven toe dat burgemeester Luske had bemiddeld bij het onderduiken.

Burgemeester Luske werd op 6 maart 1944 gearresteerd en kwam via Arnhem, Amersfoort en Vught in Duitsland terecht. Op-43-jarige leeftijd overleed hij op 27 december 1944 in het concentratiekamp Neuengamme.
Zijn stoffelijk overschot werd in 1951 overgebracht naar het kerkhof van Heilig Landstichting bij Nijmegen.
Op het reliëf heeft Jac Maris een mannenfiguur afgebeeld die met opgeheven armen bescherming biedt aan een groep onderduikers.

De tekst op de plaquette luidt:

UIT DANK JEGENS GEMEENTE EN BURGEMEESTER LUSKE VOOR GENOTEN BESCHERMING
DE ONDERDUIKERS, NOV. 1945.

De gedenkstenen werden in 1947 ingemetseld in de gemeentehuizen van Bergharen en Horssen. Die van Horssen is spoorloos. In 2001 ontwierp Cor Litjens aldaar een nieuw monument.

 

Bel ons