Ateliermuseum Jac Maris

Oosterbeek (OM)

Airborne monument (1945-1947), Utrechtseweg 232

In 1945 werd in Oosterbeek een comité gevormd dat een nationaal monument wilde oprichten ter herdenking van de luchtlandingen van de Engelsen en Polen in 1944 bij Oosterbeek. Jac Maris kreeg de opdracht, de eerste steen werd nog hetzelfde jaar gelegd.
Op 17 september 1946 werd de voorlopige versie onthuld. Over de bekroning ervan waren het Airborne-comité en de landelijke commissie die de minister adviseerde over goedkeuring het nog niet eens. Pas op 16 september 1947 kon het definitieve monument onthuld worden.
De reliëfs van het monument zijn gemaakt van Ettringer tufsteen en ondervinden helaas veel schade door weersinvloeden.
Bekijk ook het Polygoonjournaal uit 1947.

 

Op de uiteinden van de vier voeten bevinden zich reliëfs met op de kopse kant het Pegasus-embleem van de eerste Airborne Divisie. De Grieks-mythologische Pegasus was een gevleugeld paard en verwees daarmee naar de parachutisten.
De hoge zuil wordt bekroond door vijf figuren. De vrijheidsfiguur rijst boven de anderen uit. Zij wordt omgeven door de figuren van burgers en soldaten, de vrijheid schragend. Geloof, Hoop, Liefde, Gerechtigheid, Huiselijke Haard zijn alle gedachten en idealen, die in steen hun symbolen vinden.

Bel ons