Ateliermuseum Jac Maris

Fred Marcus

6 september t/m 5 oktober 2014

Cartoons, schilderwerk, grafiek en keramiek

Affiche Fred Marcus tentoonstelling
Affiche van de tentoonstelling
GP mannetje in tuin

De kunstenaar Fred Marcus heeft niet alleen in Gelderland naam gemaakt, als de vader van het GP-mannetje, dat al decennia lang op de voorpagina van de De Gelderlander zijn eigenwijze commentaar geeft op de dingen van het leven. Ook internationaal geniet hij faam als cartoonist. Sinds de jaren vijftig zag hij zijn cartoons geplaatst in Nederlandse en Duitse periodieken, in het Engelse Punch en in het Franse Paris Match.

Minder bekend is dat Marcus een all-round kunstenaar is, die ook schilderwerk, keramiek en grafiek maakt. Hij genoot zijn opleiding aan de kunstacademie van Arnhem, vervolgens in Parijs aan de Ecole des Beaux-Arts, verkeerde in de internationale avant-garde tot hij terugkeerde naar Nederland en neerstreek in Hees bij Nijmegen.

De wereld van Marcus in zijn schilderijen, beelden en grafiek is zeer kleurrijk en levendig van lijn. We zien er het fenomeen mens, niet geïndividualiseerd, maar teruggebracht tot de essentie van ieders bestaan. Ook wat ons omringt weet Marcus intens in lijn en kleur te vangen. Ondanks het heel eigen karakter van het werk van Marcus, past deze expositie wonderwel in het museum van de kunstenaar Jac Maris.

FRED MARCUS
Compositie in rood en blauw
Olieverf op doek (60 x 40 cm)

Artikel expositie Fred Marcus (De Gelderlander vr 05-09-14)

Bel ons