Ateliermuseum Jac Maris

Hilleke van Gils

8 november t/m 21 december 2014

Kleurrijk Hommage

Hilleke van Gils opening 8-11-2014
Hilleke van Gils bij de opening van haar tentoonstelling
Affiche - Hilleke van Gils
Affiche van de tentoonstelling

“Maris gaf mij kleur”, aldus verwoordt Hilleke van Gils (Nijmegen) kernachtig hoe Jac Maris haar op een gegeven moment inspireerde. Daarom wil zij met deze expositie een kleurrijke hommage aan hem brengen, juist op de plek waar Jac Maris woonde en werkte.
Haar ouders hadden werk van Jac Maris, dat nu bij haar thuis staat. Zij heeft Maris ook ontmoet in zijn huis in Heumen. En toen zij nog in Millingen woonde, kwam zij ook daar zijn werk tegen op diverse locaties. Maar er is ook een heel persoonlijke link met hem. Jac Maris maakte ooit de grafsteen voor haar overleden zus. “Niet nog een grijze steen op het kerkhof erbij, maar kleurrijk het verpleegstersinsigne van haar zus verbeeld. En dat grafbeeld had ook een bewerkte achterkant, zoals ook ieder leven zijn andere kant heeft “, vertelt Hilleke van Gils. Voor de expositie heeft zij daarom met haar kleurrijk palet ook een serie ansichtkaarten ontworpen. Op de kaart van je keuze, kun je – weer aan de achterkant – jouw boodschap toevoegen aan haar werk.
Hilleke van Gils laat de beschouwer van haar werk ook verder veel ruimte. Haar werk in olieverf en acryl is bovenal kleur, binnen een lijn of direct op het doek gezet. De vormen variëren daarbij van organische tot strak. Thema’s die haar boeien, zoals mens en huis, zijn aldus meer of minder direct herkenbaar op haar schilderijen. Zelfs als het op het eerste gezicht abstract oogt, blijft het voor haar toch altijd figuratie. Het mag nooit puur decoratief worden. Je moet er immers lang naar kunnen kijken en er steeds weer wat nieuws in kunnen ontdekken: van wat zij erin legde en jij eruit haalt op een gegeven moment.

Klik hier om haar website te bezoeken.

Hilleke van Gils prentbriefkaarten
Speciaal voor deze tentoonstelling ontwierp Hilleke van Gils 20 kunstkaarten
Hilleke van Gils - zonder titel 1 en 2
Geen titel 1 en 2 - acryl op doek
Bel ons