Ateliermuseum Jac Maris

Mariet Horstink

23 mei t/m 21 juni 2015
Sculpturen

Affiche - Mariet Horstink
Affiche van de tentoonstelling
a 107x30x17
Laatste Avondmaal
verrijzenis
Verrijzenis

Alsof haar beelden er eigenlijk altijd al waren en slechts opnieuw het licht zien middels haar hand. Heel oer in hun krachtige eenvoud en schoonheid, heel universeel en aldus is het de uitdrukking van het menselijk verhaal van alle tijden. Sacraal in hun verstilling zonder statisch of al te plechtig te zijn. Zo komt het bij de kijker over, die volgens Mariet Horstink het beeld afmaakt vanuit zijn eigen ervaring van een mens te zijn. In mijn opleiding destijds in Rotterdam, vertelt Mariet Horstink, heb ik heel sterk ervaren, dat er oersymbolen zijn, die je in alle culturen terugziet. Het is alsof deze beeldtaal welhaast in onze genen gebakken zit.
Mariet Horstink wil in haar werk de onzichtbare geestelijke kern van de uiterlijke wereld zichtbaar te maken. Zij maakt iets tastbaars, maar in feite is het scheppen voor haar bovenal een geestelijke bezigheid. Transcendent zou men haar sculpturen kunnen noemen, maar dan niet religieus in de zin van een gedogmatiseerd geloof van slechts een bepaalde groep mensen in heden of verleden. Juist het opzoeken van het universele geeft haar werk de krachtige uitstraling.
Vele kunstenaars tot heden zochten uitdrukking te geven aan onze geestelijke kern en probeerden de essentie van het menselijk bestaan weer te geven in pure eenvoud. Dat zijn bijvoorbeeld de bouwers van het vroege Egypte of kunstenaars als Brancusi en Kandinsky. Juist bij dergelijke kunst vindt Mariet Horstink inspiratie.

Piero della Francesca - Verrijzenis
Muurfresco Pinacoteca Comunale Sansepolcro

Zo is haar sculptuur Verrijzenis verwant met de gelijknamige schildering van Piero della Francesca uit 1460 met die indringende verstilde blik van Christus.

En Horstink vindt het Marishuis een mooie entourage voor haar werk vanuit haar waardering voor met name Jac Maris’ religieuze kunstwerken.
Mariet Horstink woont en werkt in Nijmegen. Zij is vanaf 1992 intensief bezig met beeldhouwen, schilderen en tekenen. Zij volgde lessen bij kunstenaars in Rotterdam, Culemborg en Wageningen. En rondde in 2006 haar opleiding als beeldhouwer af op de kunstacademie in Enschede. Momenteel werkt zij vooral in hout en steen. Zij heeft vele malen geëxposeerd, onder andere op de Contemporary Art Twente en Bimrab Amsterdam. Ook verzorgde zij diverse lezingen over kunst.

Voor het werk van Mariet Horstink zie haar website.

Bel ons