Ateliermuseum Jac Maris

Nijmeegse exlibris (TT)

Nijmeegse exlibris (TT)

10 september t/m 11 december 2016

Veel Nijmeegse boekenliefhebbers hebben zichzelf willen vereeuwigen met een exlibris, voorin hun boekenbezit geplakt. Graag doen zij dat dan met bekende Nijmeegse iconen, als de Sint Stevenskerk, kapel of ruïne op het Valkhof of de Waalbrug. De naamgevers of titularissen van de getoonde exlibris komen uit heel verschillende kringen. Soms is het een kunstenaar die voor zichzelf een exlibris ontwerpt, zoals Wim van Woerkom, bekend van zijn glas in loodramen in kerken en andere gebouwen in heel Nederland. Of een kunstenaar als Jac Maris in wiens boeken het ontwerp van zijn vriend en medekunstenaar Jan van Doorn prijkt. Verder zijn er exlibris uit de boeken van vooraanstaande architecten van de wederopbouw van de in de oorlog zwaar getroffen stad Nijmegen, als Johann Deur, of van Gerard Kam, wiens imposante collectie Romeinse oudheden nu te vinden is in museum Het Valkhof. Velen namen uit onderwijs en wetenschap vind je op de exlibris uit de Nijmeegse katholieke universiteitsstad, zoals van de classicus en iconenkenner Wim Theunissen . Maar ook als industriestad komt Nijmegen in beeld, bijvoorbeeld op het exlibris van bedrijfsleider Piet Maertens met het silhouet van de toen hypermoderne kunstzijdespinnerij Nyma. De meeste exlibris op de expositie zijn ontworpen door bekende Nijmeegse kunstenaars van toen, zoals de al genoemde Wim van Woerkom en Jan van Doorn en verder onder andere Joan Colette, in zijn tijd een van de leidende katholieke kunstenaars in ons land. Zij behoorden tot de kringen van Gemeenschap Beeldende Kunstenaars Nijmegen, net als Jac Maris, en zij golden als de productiefste grafische kunstenaars van de stad.

 

 

Deze expositie belicht vanuit een bijzondere invalshoek het Nijmeegse milieu, waarmee het kunstenaarschap van Jac Maris nauw verbonden was en gaat vergezeld van een boek, samengesteld door conservator Leo Ewals.

Bij de opening van deze expo werd het eerste exemplaar van het begeleidende boekje overhandigd aan de secretaris van de Nederlandse vereniging Exlibriswereld, dhr. Jan van Koolwijk. Muzikaal werd de middag omlijst door het kwartet Fluturas.
Zondag 11 september om 14.00 uur verzorgt conservator Leo Ewals een rondleiding door de expositie.
En tot slot organiseert Exlibriswereld op 10 december in het Marishuis een nationale exlibrisruildag voor haar leden.

De expositie past uitstekend binnen het thema van de landelijke open monumentendag van 2016 zijnde Iconen en symbolen,
Daarom was de feestelijke opening van de expositie en een rondleiding in dit weekend.

Zie ook de website van Exlibriswereld, de Nederlandse vereniging voor exlibris en andere kleingrafiek.
N.B.: Wij conformeren ons aan de door deze vereniging gebruikte schrijfwijze de exlibris voor zowel enkelvoud als meervoud.

Bel ons