Ateliermuseum Jac Maris

Jac Maris Gab Smulders en de Tweede Wereldoorlog

Expositie Market Garden

Op zaterdag 14 september heeft de wethouder van cultuur van de gemeente Heumen, Frank Eetgerink, onze nieuwe tentoonstelling geopend, gewijd aan Market Garden. Het is een expositie met drie verhaallijnen: historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, van Rijksdagbrand tot D-Day, belangrijke momenten uit de geschiedenis van Heumen, zoals de inval van de Duitsers in mei 1940 en de landing van de para's in september 1944 en de persoonlijke ervaringen van Jac Maris, hoofd van het verzet in de regio. Het verhaal van Jac Maris wordt ondersteund met een boekje over zijn optreden tijdens de oorlog en over de vele oorlogsmonumenten in de regio waarvoor hij na de oorlog de opdracht kreeg. De werken van Gab Smulders worden gepresenteerd in een boek over de kunstenaar, dat door het Marismuseum is gepubliceerd.

Na tentoonstellingen over Peter Roovers, Albert Meertens, Jac Maris, Els Tervoort en Wim van Woerkom plaatst het Ateliermuseum Jac Maris hiermee opnieuw een interessante kunstenaar uit onze eigen regio voor het voetlicht.

We herinneren hierbij aan de aanwinst die we in onze vorige Nieuwsbrief presenteerden: de bronzen replica van het oorlogsmonument dat Maris gemaakt heeft voor Nijmegen en dat op Plein 1944 staat. Aan dat beeld van Maris is in de tentoonstelling extra aandacht besteed.

Bel ons