Ateliermuseum Jac Maris

Van Nassau-plaquette

Geglazuurd terracotta reliëf (1939), gevel Protestantse Kerk Dorpstraat

Heumen - Slag Mookerhei plaquette afb 2

Tijdens de mobilisatie werd op 11 april 1939 in Heumen het 1e Bataljon van het 26e Regiment Infanterie gehuisvest. Als herinnering aan dit verblijf lieten de militairen van dat bataljon nog datzelfde jaar een plaquette vervaardigen door Jac Maris. Het geglazuurde terracottareliëf kreeg een plekje naast de voordeur van de Protestantse Joriskerk en werd op 1 augustus onthuld.

Op het werk staan Lodewijk en Hendrik van Nassau afgebeeld, in maliënkolder, met een paard, hun wapen en devies. De twee broers van Willem van Oranje stonden aan het hoofd van een huurlingenleger, dat op 14 april 1574 tijdens de Slag op de Mookerheide genadeloos in de pan werd gehakt door de Spanjaarden. De schattingen over het aantal gesneuvelden lopen uiteen van 3.000 tot 9.000. N.B.: het interieur van dit kerkje bevat een groot monument voor Lodewijk en Hendrik dat op 14 april 1891 is onthuld.

De tekst van het devies luidt: Plutôt mort que vaincu, généreux sang de Nassau (Liever dood dan overwonnen, edel bloed van Nassau)

Bel ons