Ateliermuseum Jac Maris

Carillon Van Hout-Ververgaard

Meer dan dertig jaar sierden een carillon met beeldengroepen en uurwerk de gevel van juwelier Van Hout en Ververgaard aan de Broerstraat 49 te Nijmegen.
Het carillon werd op 17 mei 1955 onthuld en symboliseerde de herbouw van Nijmegen na de oorlogsverwoestingen.

De figuren die zich - onder de klanken van het Nijmeegse stedelied gecomponeerd door de Nijmeegse musicus Arnold Martens - toonden aan het publiek waren geïnspireerd op de herdenking van Nijmegen 1850 jaar stad.
Als eerste trad keizer Traianus naar voren die Nijmegen bijzondere rechten verleende.
De tweede figuur was keizer Karel de Grote aan wie Nijmegen de naam Keizer Karelstad te danken heeft.
De derde en laatste figuur stond in de toelichting die de juwelier in 1955 verspreidde beschreven als een regerende vorstin, daarmede het contrast uitbeeldend dat de Nederlanden - waaronder Nijmegen - in deze 20ste eeuw door Vorstinnen wordt geregeerd.
Met deze neutrale benaming refereerde men aan de oude koningin Wilhelmina, de in 1955 regerende Juliana en de toekomstige Beatrix.
Op de foto draaien om elf uur onder het uurwerk en de twaalf klokjes van het carillon Traianus en Karel de Grote naar buiten.
Later werden er nog twee groepen door Maris bijgemaakt.
In de sinterklaastijd verscheen Sinterklaas te paard, geflankeerd door twee zwartepieten op een dak.
Tenslotte was er nog een kerstgroep, bestaande uit Jozef, Maria en het kindje Jezus in de kribbe (zie kunstkaart Winkel) geflankeerd door schaapjes.

Bel ons