Ateliermuseum Jac Maris

Nieuwsbrief nr.31 Februari 2019

Joop Oele

Een nieuwe tentoonstelling

Op 16 februari wordt een nieuwe tentoonstelling geopend onder de titel: 5 PK , parkinson en kunst. Het  is een actueel onderwerp, want de relatie tussen kunst en parkinson staat tegenwoordig in de belangstelling. Onderzoekers hebben vastgesteld dat kunst een positief effect heeft op het functioneren van onze hersenen (maar dat wisten onze vrijwilligers al lang). Er zal werk te zien zijn van Leo van Adrichem, Jan Bandsma, Mien van Goey, Joshua Gijsen en Joop Oele.

 

1919 Trudy Manikus
Trudy Manikus Keramiek 1919

Aanwinsten

Het nieuwe jaar is goed begonnen met een bijzonder boeiende schenking. Een kinderkopje dat Maris in 1919 heeft gemaakt van Trudy Manikus, het dochtertje van de juwelier waar hij toen bij op kamers zat, in de Lange Hezelstraat te Nijmegen. De schenkster Mary Kleywegt vertelde dat Maris in ruil voor het kopje juwelen kreeg, zodat hij wat serieuzer kon overkomen bij belangrijke klanten. Misschien heeft hij die juwelen ook wel gebruikt voor zijn liefde Ellisabeth Willy Vermeer, die hij in die tijd heeft leren kennen en die nooit meer van zijn zijde is geweken.

De vrienden van het museum hebben zich in de eerste maand van het nieuwe jaar niet onbetuigd gelaten. Dankzij hun bijdragen hebben we een prachtige kop van Benedictus kunnen kopen. Daarmee hebben we nu al vijf van de heiligenbustes die Maris in de jaren 1925-1930 maakte voor de religieuze markt. Er zal aandacht aan geschonken worden in een tentoonstelling over het vroege werk van Maris, zomer 2020.

Benedictus Kunststeen
Benedictus Kunststeen 1925-1930

Programma voor het lopende jaar

Na de huidige tentoonstelling is van 27 april tot 15 juni een tentoonstelling gewijd aan het werk van Imke Beek, Maldense kunstenares die haar 25-jarig artistiek jubileum viert. De zomertentoonstelling brengt werk van Wim van Woerkom. De herfsttentoonstelling zal staan in het teken van de grote Market Garden herdenkingen die dan overal in de zuidelijke provincies plaats vinden

Ateliermuseum Jac Maris -  Looistraat 57 - 6582 BB Heumen
024-3580151 - info@marishuis.nl - www.marishuis.nl

Bel ons