Ateliermuseum Jac Maris

Nieuwsbrief nr.34, april 2020

In het verleden begon een Nieuwsbrief altijd met het presenteren van de nieuwe exposant. Dat zou nu Mariet Horstink zijn geweest met houtsculpturen en houtsneden, maar die tentoonstelling is voor een jaar uitgesteld. Of de zomertentoonstelling doorgaat zal afhangen van de regelgeving van hogerhand.

Ondertussen gaan de ontwikkelingen in en om het museum wel door. De beheerdersunit is volledig vernieuwd, er wordt gewerkt aan een nieuwe keuken en rondom het museum is verlichting verbeterd.

Er zijn ook weer verschillende aanwinsten. N.a.v. een artikel dat is verschenen in het Arnhems Historisch Tijdschrift over het werk van Maris in Arnhem, reageerde de HAN dat zij een werk had van onze meester dat zij aan ons museum wilde schenken. De overdracht van een kleuter door ouders aan een lerares. Dankzij onze restaurateur heeft het inmiddels een mooie plaats gekregen in het grote atelier.

Overdracht van een kleuter

In februari kregen we van de erfgenamen van een familie uit Heumen, waar Maris mee bevriend was, een grote tekening van Johannes de evangelist. Het werk sluit aan bij een tympaan van Christus met de evangelisten dat Maris heeft gemaakt voor de Dominicuskerk in Nijmegen. Ook schonk de familie een charmant meisje in brons dat nu op de tafel in het grote atelier staat.

Tot slot zij opgemerkt dat het grote kruisbeeld dat in de centrale museumruimte hangt bij nader onderzoek niet van Jac Maris blijkt te zijn maar van een al even getalenteerd tijdgenoot: Charles Grips. En daarmee is onze collectie ook weer in de breedte uitgebreid.

Johannes de Evangelist 1957
Meisjesfiguur, brons
Bel ons