Ateliermuseum Jac Maris

Legaat Truus Telkamp

Muziek en Dans
Muziek en Dans
(1931)
Vreemde Planeet
Vreemde Planeet
(ca 1970)

Truus Telkamp (1918-2011) was tijdens de oorlog actief in het verzet als rayonleidster in de regio Vierlingsbeek en hielp bij het onderbrengen van onderduikers.
Zo leerde ze Jac Maris kennen. In de periode september 1944 tot april 1945 was ze geëvacueerd bij Maris, ze sliep in een hoek van het atelier op de zijde van een oude parachute.
Ze leerde toen ook het Joodse meisje Roo kennen die ook bij Maris inwoonde en maakte kennis met Els Tervoort die na de oorlog tekenles kwam nemen. Sinds die tijd heeft ze contact gehouden met Jac en Willy.
Truus praatte graag over vroeger en over de grote bewondering die ze had voor Jacs kunst.
Ze overwoog zelfs, nog tegen haar negentigste, een boek over hem te schrijven en had al een map met krantenartikelen over Jac samengesteld.
Ze bezat de hierboven afgebeelde twee grotere kunstwerken van Jac.
Een kunststenen beeld getiteld Muziek en Dans dat Maris in 1932 had tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam en een keramisch werk in de trant van de geometrisch abstracte werken van rond 1970.
Die twee kunstwerken heeft ze na haar dood aan ons museum vermaakt.
Ze verrijken de collectie en zijn een blijvende herinnering aan een persoon met wie Jac en Willy een bijzondere band hebben gehad.

Bel ons