Ateliermuseum Jac Maris

084 – Hackney paard

084 – Hackney paard

Brons, h. 126 cm (ontvreemd in 2010)

Het museum is in 2010 beroofd van één van zijn topstukken. Het Hackney paard dat in de voortuin stond, is volledig van zijn sokkel gelicht.
Toen Maris in 1953 dertig jaar getrouwd was, schonk hij zijn vrouw dit kunstwerk. Het zou in 1958 in brons worden gegoten door de firma Binder in Haarlem.
Op een foto in de Twentsche Courant van 20 juni 1958 zien we Maris bezig het gips te verwijderen van de huid van het paard.
Maris plaatste het beeld in de voortuin, als visitekaartje van zijn artistieke kunnen en daar bleef het tot 2010 de blikvanger van het museum.
Terwijl het grote paard uit 1938 een oerbeeld is van kracht, is dit dier een toonbeeld van elegantie.
Later zei hij daarover in een interview:
Na reizen naar Mesopotamië en Egypte werden mijn paarden meer mystieke dieren. Het viel me op, dat kunstenaars in die verre landen hun paarden versierden en ik wilde ook een element aan mijn dieren toevoegen. Mijn ‘verbeelde’ paarden hebben lange, wapperende manen en ze bewegen statig. Ze lopen niet op platte voeten, maar op hun tenen: ze dansen als het ware. Hun vorm wijkt af van de anatomie om ze innerlijk te maken. De polospeler en zijn rijdier dragen deze invloed nog niet, maar alle andere paarden op de expositie dragen een mysterieuze lading.

Over de diefstal valt nog het volgende te melden.
Enige tijd erna ontvingen we drie raadselachtige e-mails uit Polen, waar we weinig wijzer van werden. Wel kregen we de indruk dat de schrijver iets te maken had met het gestolen paard. We houden enige hoop dat het niet vernietigd is en ooit terugkeert naar het Marishuis. Mogelijk dat u als bezoeker en lezer van deze pagina ons kunt tippen.


Een detailfoto van het Hackneypaard is als kunstkaart in onze winkel verkrijgbaar.

 


wikipedia-iconHackney paard

Bel ons