Ateliermuseum Jac Maris

Exposities en Activiteiten

De expositie Wandering Worlds wordt verlengd tot en met 26 november 2023 wegens grote belangstelling

WANDERING WORLDS
Sculpturen van E. Pietersen

16 september t/m 29 oktober
Opening 16 september om 15.00 uur

Veelzijdig kunstenaar E. Pietersen (‘Piet’, 1962) maakt zowel sculptuur, plastiek en assemblage als grafisch werk. Zijn ambachtelijke manier van werken - hakken, boetseren, gieten - zou je klassiek kunnen noemen, maar zijn levendige, fantasierijke vormentaal sluit juist aan bij de hedendaagse populaire cultuur. Pietersen maakt frequent gebruik van krachtige grafische tekens en mystieke symbolen die je ook kunt aantreffen in ‘lowbrow’ kunstvormen zoals tatoeage en graffiti. Hij brengt motieven uit traditionele volkskunst samen met elementen uit de stripcultuur en versmelt het sacrale en het profane tot een aansprekend geheel.

In en rondom het Marishuis is een uitbundige selectie van monumentaal werk te bewonderen. Voluptueuze vrouwenfiguren in brons, hout en natuursteen, een huilend alziend oog in een wolk van wit marmer, waterspuwers en totempalen van gestapelde, grove trefzeker uitgehakte vormen en fijnzinnige reliëfs strijden er om de aandacht. Het werk is uitgevoerd in een breed scala aan technieken maar draagt steeds de onmiskenbare signatuur van de maker: het grote gebaar, de zware ronde vormen in interactie met scherpe grafische tekens die snelheid suggereren en een sterke stilering.

Pietersen toont zijn werk het liefst zoals het is ontstaan: in een natuurlijke omgeving en in relatie met kunst van anderen. Het Marishuis is hier bij uitstek een geschikte plek voor: twee beeldhouwers reiken elkaar door de tijd heen de hand, de toeschouwer wordt uitgenodigd er zijn eigen verhaal in te ontdekken.

Lees meer en bezoek de website van E. Pietersen

Workshops Organische sculpturen

Dit najaar verzorgt ervaren bloemist en sculpturist Janske Polman een reeks workshops in het Marishuis. Met haar kennis en geduld leer je stapsgewijs van organisch materiaal een sculptuur maken. Pendularis, Picturalis of Arboralis: de onderwerpen van de workshops zijn tot de verbeelding sprekende sculptuurvormen. Een zelfgemaakt creatief object als eyecatcher in je interieur of als bijzonder cadeau.

De workshops worden gegeven in groepen van maximaal 8 personen. Voor meer informatie en aanmelden: Polman Floralis

Sculpturen Polman Floralis

Museumcollectie en tijdelijke tentoonstellingen

Het museum exposeert het hele jaar door werken uit de nog steeds groeiende eigen collectie.
Vanaf de oprichting organiseert het Marishuis daarnaast regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.
Ze zijn gewijd of aan één bepaald aspect van het werk van Maris of aan het oeuvre van regionaal bekende kunstenaars. Door op een van de jaartallen aan de rechterzijde te klikken kunt u zien welke exposities in dat jaar hebben plaats gevonden.

Bent u kunstenaar in de regio en zoekt u een ruimte om (enkele van) uw werken te exposeren, informeer dan naar mogelijkheden en voorwaarden via info@marishuis.nl

2023   2022

2021   2020

2019   2018

2017   2016

2015   2014

2013   2012

2011   2010

2009   2008

6 dec 2023: Faerydae

20 december 2023 Muziekavond Varia

Faerydae
Bel ons