Ateliermuseum Jac Maris

Exposities en Activiteiten

Gedichtendag in de Beeldentuin

Zondag 22 mei vanaf 14.00 uur

Dichters van Poëziekring De Pennenstreek lieten zich inspireren door beelden in de tuin van Ateliermuseum Jac Maris. Hun poëzie werd gebundeld in het boekje Dichter bij het beeld. Jac Maris gebeiteld in woorden dat deze gedichtendag wordt gepresenteerd. Naast enkele voordrachten uit de bundel, kunt u, onder genot van een drankje en muziek, de beelden met gedichten ook zelf bewonderen in de tuin van het Marishuis.

De middag wordt geopend door Frank Eetgerink, locoburgemeester gemeente Heumen, en Leo Ewals, conservator van het museum. De dichtbundel, wellicht ook aardig om cadeau te geven, is te koop bij het museum.

'Mijn oog' en zoveel meer

Tentoonstelling Edith Ensinck op Kemna en Van de Ven-Pham
16 april tot 12 juni

Edith Ensinck op Kemna, geboren in Vlissingen, volgde les op de academie in Breda en werkt tegenwoordig in Milsbeek.  Ze schildert figuratief en abstract, zet bloemstukken op met een feestelijk kleurrijk palet maar kan ook een spannend resultaat boeken met een donkere, bijna monochroom gehouden compositie, alles naar gelang de inspiratie van het moment.

Van de Ven Pham uit Noord-Limburg is gefascineerd door het menselijk gezicht. Ze maakte tientallen portretten waarin ze het wezenlijke van uiterlijk en persoonlijkheid tracht vast te leggen. Ze werkt nu eens realistisch, dan weer heel stilerend, en soms reduceert ze een gezicht tot alleen de ogen.

Beide exposanten werken met olieverf, acryl en andere materialen. Ze houden van vrije, losse penseelbehandeling. Ze hebben hun stijl ontwikkeld in contact met collega’s op ateliers en academie, maar voelen zich in essentie autodidact.
De expositie werd zaterdag 16 april geopend door burgemeester Joerie Minses en opgeluisterd met muziek van Shireen Kaijadoe en Sebastiaan Oosthout.

Museumcollectie en tijdelijke tentoonstellingen

Het museum exposeert het hele jaar door werken uit de nog steeds groeiende eigen collectie.
Vanaf de oprichting organiseert het Marishuis bovendien gewoonlijk drie tijdelijke tentoonstellingen per jaar.
Ze zijn gewijd of aan één bepaald aspect van het werk van Maris of aan het oeuvre van regionaal bekende kunstenaars. Door op een van de jaartallen aan de rechterzijde te klikken kunt u zien welke exposities in dat jaar hebben plaats gevonden.

Bent u kunstenaar in de regio en zoekt u een ruimte om (enkele van) uw werken te exposeren, informeer dan naar mogelijkheden en voorwaarden bij conservator Leo Ewals.

2022   2021

2020   2019

2018   2017

2016   2015

2014   2012

2011   2010

2009   2008

Bel ons