Ateliermuseum Jac Maris

Exposities en Activiteiten

“OSCAR GOEDHART. BOEIENDE VORMEN”

De expositie is van zondag 14 januari tot en met zondag 24 maart 2024

Oscar is geboren in 1938 geboren in Nederlands- Indië, als zoon van de KNIL-officier Willem Goedhart en Andrée Conen. Zijn voornaam dankt hij aan Oscar Leeuw, de Nijmeegse architect die de adoptiefvader was van zijn moeder.

De eerste periode van Oscars leven is veelbewogen. Tijdens de oorlog werd Oscars vader krijgsgevangen gemaakt en werd zijn moeder met haar drie kinderen opgesloten in een kamp op midden-Java. Voor Oscar betekende dat een jeugd  zonder vader, leven met honger en malaria, zonder de veiligheid van een eigen huis. Hij was kind in een verwarrende wereld.

In 1946 kwam de familie Goedhart terug naar Nederland. Oscar wilde kunstenaar worden, ging naar de kunstacademie van Arnhem en vestigde zich vervolgens in Nijmegen. Hij maakte indruk. Hij kreeg diverse opdrachten en in 1968 onderscheidde de jury van de Karel de Groteprijs van Nijmegen hem met een aanmoedigingsprijs voor de beeldhouwkunst omdat zij in hem “een waar en puur talent“ zag dat grote verwachtingen voor de toekomst wettigde.

Die verwachtingen maakt Oscar waar met grote bronzen werken voor de openbare ruimte in Nijmegen en de wijde omgeving. Op de tentoonstelling worden die werken met een fotoreportage in beeld gebracht. In het latere deel van zijn leven, toen zijn gezondheid hem parten begon te spelen, maakte Oscar vooral kleiner werk: reliëfs, penningen, grafiek, portretten en diverse objecten. Daar wordt een selectie van tentoongesteld. Tot slot zijn er ook enkele werken te zien van Oscar's kunstvrienden: Klaas Gubbels, Rob Terwindt, Ted Felen en Mark Brusse, allen behorende tot de eerste generatie moderne kunstenaars in het Rijk van Nijmegen.

Een mooi boek à 25 euro begeleidt de tentoonstelling.

Download de poster.

Oscar Goedhart

Workshops Organische sculpturen

Dit najaar verzorgt ervaren bloemist en sculpturist Janske Polman een reeks workshops in het Marishuis. Met haar kennis en geduld leer je stapsgewijs van organisch materiaal een sculptuur maken. Pendularis, Picturalis of Arboralis: de onderwerpen van de workshops zijn tot de verbeelding sprekende sculptuurvormen. Een zelfgemaakt creatief object als eyecatcher in je interieur of als bijzonder cadeau.

De workshops worden gegeven in groepen van maximaal 8 personen. Voor meer informatie en aanmelden: Polman Floralis

Sculpturen Polman Floralis

Museumcollectie en tijdelijke tentoonstellingen

Het museum exposeert het hele jaar door werken uit de nog steeds groeiende eigen collectie.
Vanaf de oprichting organiseert het Marishuis daarnaast regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.
Ze zijn gewijd of aan één bepaald aspect van het werk van Maris of aan het oeuvre van regionaal bekende kunstenaars. Door op een van de jaartallen aan de rechterzijde te klikken kunt u zien welke exposities in dat jaar hebben plaats gevonden.

Bent u kunstenaar in de regio en zoekt u een ruimte om (enkele van) uw werken te exposeren, informeer dan naar mogelijkheden en voorwaarden via info@marishuis.nl

2023   2022

2021   2020

2019   2018

2017   2016

2015   2014

2013   2012

2011   2010

2009   2008

Bel ons