Ateliermuseum Jac Maris

Henk en Corné Akkers

Henk en Corné akkers 7 september t/m 5 oktober 2008
Met Maris in Zee

Henk en Corné Akkers zijn gefascineerd door realisme en abstractie tegelijk. Geheel tegen de tijdgeest in, putten zij inspiratie uit wat echt voelt om hen heen en gaan zij het gevecht aan met hun twee aartsvijanden: fotorealisme enerzijds en abstracte kunst zonder vorm anderzijds. Henk zal niet rusten voordat hij zijn realiteit heeft teruggebracht tot de essentie ervan in vorm en kleur, Corné vlucht juist weg voor alles wat reëel lijkt en probeert realisme te paren aan de magie voorbij het platte bestaan. Tijd om zich te meten aan de streekgenoot en generatievoorganger Jac Maris, in wiens voormalige atelierwoning zij te gast waren.

De opening van deze dubbele expositie werd verricht door Stef Goedvriend. In zijn toespraak memoreerde hij aan wat kunst teweegbrengt.

Het roept het gevoel voor esthetiek op. Of neemt daar juist op schokkende wijze afstand van. De werken van Corné Akkers roepen op, de werkelijkheid vanuit een ander perspectief te benaderen en zitten vol symboliek. De aquarellen van Henk Akkers dragen minder symboliek in zich, maar zijn desalniettemin mooi in hun uitdrukking en zeker sfeerbepalend. Bij de werken van Henk wordt die sfeer vooral bepaald door de gebruikte kleuren en de composiite van de afbeeldingen binnen het raamwerk van de ondergrond.
De kunst spreekt een eigen taal, die kan worden verstaan door de persoon die het kunstwerk bekijkt.
Over het themaschilderij van Maris refereerde hij aan wat Corné zelf hierover zei:
terwijl Maris zijn eigen beeltenis schept, schep ik als schilder Maris en help hem een handje door het plateau waarop gekleid wordt, vast te houden…De rechter handen van zowel Maris als Corné zijn scheppend bezig
Het klarinetensemble Cadenza o.l.v. Ed Waskowsky zorgde daarna voor de muzikale noot.
Voor meer informatie klik op deze link.

DSCF3552
DSCF3555
DSCF3566
DSCF3608
fruits under arrest (2006) (met lijst)
Bel ons