Ateliermuseum Jac Maris

Wim van Woerkom (1905-1998), veelzijdig en gedreven

Ten geleide

Wim van Woerkom is een echte Nijmegenaar. Hij is er geboren, heeft er zijn jeugd doorgebracht en zijn carrière gerealiseerd. Hij ontwierp glas-in-loodramen voor het stadhuis, voor kerken en scholen, voor bedrijfspanden in Burchtstraat en Broerstraat en hij portretteerde tal van prominenten uit bestuurlijk en universitair milieu. Zijn schilderijen en grafiek brengen vele bijzondere monumenten van de stad in beeld, van Stevenstoren tot Waalbrug en van Commanderie van Sint-Jan tot de Sint Nicolaaskapel.

Wim van Woerkom is een echte Gelderlander. Vijfendertig jaar doceerde hij aan de kunstacademie van de Gelderse hoofdstad. Hij ontwierp monumentaal werk voor instellingen en kerken in Arnhem, Velp, Oosterbeek, Doesburg, Borculo, Ruurlo, Zutphen, Brummen, Elburg, Epe, Bemmel, Heumen, Wamel en Wijchen. Hij was een der drijvende krachten achter Scheppend Ambacht Gelderland, dat 25 jaar lang een belangrijke rol speelde in het culturele leven van de provincie.

Wim van Woerkom is een echte Nederlander. Hij werkte binnen de Nederlandse tradities van landschap, portret en stilleven. Hij exposeerde in Gelderland, Overijssel, Limburg, Brabant, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Overijssel en Friesland. Hij maakte glas-in-loodramen en muurschilderingen voor opdrachtgevers in Alkmaar, Utrecht, Bunnik, Soesterberg, Leeuwarden, Gemert, Herten, Sevenum, Ottersum, Denekamp en de genoemde Gelderse plaatsen. Als echte Nederlander keek hij ook over de grenzen van het land. Hij volgde een opleiding in Vlaanderen, maakte studiereizen naar Frankrijk, Italië en andere landen van West-Europa, zocht zijn inspiratie in de Balkan en de landen rond de Middellandse Zee, van Turkije en Israël tot Marokko en Algerije. Hij was er ook gelukkig mee dat zijn ontwerpen voor de religieuze gewaden van de firma Stadelmaier de hele wereld rondgingen.

Het werk van Van Woerkom is ontstaan in een bijzonder boeiende periode uit de cultuurgeschiedenis van Nederland, die van het "rijke roomse leven", de crisistijd, de oorlog, de wederopbouw en de ontzuiling. Al die aspecten weerspiegelen komen aan de orde in dit boek.

Colofon

Uitgever: Leo Ewals, Heumen

ISBN: 9789491136092

Z.j., hardcover, 208 pag., rijk geïllustreerd in kleur en zw/w., 28,5 x 22,5 cm.

Prijs: € 25,00

Meer info: Wim van Woerkom heeft een dubbele loopbaan gekend. Hij was leraar aan de Arnhemse kunstacademie, waar hij tientallen jonge kunstenaars heeft geholpen aan het begin van hun carrière; hij was echter ook een gedreven en productief kunstenaar, die in schilderwerk, glas-in-lood, grafiek en mozaïek opdrachten uitvoerde in heel Nederland. Zijn oeuvre weerspiegelde de tijd van het Rijke Roomse Leven, de oorlog die zijn geboortestad Nijmegen zo zwaar heeft getroffen, de wederopbouw en de bloei in de latere decennia van de eeuw.

Inhoudsopgave

Ten geleide

Hoofdstuk 1: 1905-1929, jeugd en opleidingen

Hoofdstuk 2: 1929-1940, naam in de regio en in den lande

Hoofdstuk 3: 1940-1950, oorlog en vrede

Hoofdstuk 4: 1945-1960, wederopbouwtijd

Hoofdstuk 5: 1960-1970, een bewogen decennium

Hoofdstuk 6: 1970-1998, een actieve gepensioneerde

Epiloog

Annex: overzicht tentoonstellingen

Bibliografie

Bel ons