Ateliermuseum Jac Maris

Bergharen (RW)

Bergharen

In het jaar 1312 werd de basis gelegd voor de devotie tot Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods op de Molenberg. Deze openbare bidplaats bevindt zich op het hoogste punt in het Land van Maas en Waal. Typerend voor die tijd was dat een bedevaartsoord ook een kruisweg hoorde te hebben. Rondom de veldkapel (vandaar de naam Kapelberg) was reeds een eenvoudige kruisweg aangelegd, maar een meer solide kwam er tussen 1945 en 1949. Statie dertien (Jezus wordt van het kruis afgenomen) week echter af van de andere staties en is niet door Maris vervaardigd. Het betrof een kruis op een kleine rotsberg (Calvarieberg symboliserend) met een beeld van Maria daaronder. Door invloeden van buitenaf was deze statie als snel toe aan vervanging. Maris' assistente Els Tervoort heeft toen in de stijl van de andere staties de huidige dertiende statie ontworpen.
In 1939 had Maris al het verzoek gekregen van pater Titus Brandsma 14 kruiswegstaties rondom de Bonifatiuskapel te Dokkum te vervaardigen.
Een overzicht van de ons bekende 11 kruiswegen die Jac Maris heeft vervaardigd met de traditionele voorstellingen van de 14 staties vindt u hier.

Bergharen - Afb statie 01 Bergharen - Afb statie 02 Bergharen - Afb statie 03
Bergharen - Afb statie 04 Bergharen - Afb statie 05 Bergharen - Afb statie 06
Bergharen - Afb statie 07 Bergharen - Afb statie 08 Bergharen - Afb statie 09
Bergharen - Afb statie 10 Bergharen - Afb statie 11 Bergharen - Afb statie 12
Bergharen - Afb statie 13 Bergharen - Afb statie 14
Bel ons