JAC MARIS

De Bibliotheek.

In 2013 is de bibliotheek van het Marishuis geïnventariseerd door kunsthistoricus dr. Leo Wals, conservator van het Museum, bijgestaan door vrijwilligers. Er staan in de boekenkasten in het grote atelier, in het halletje en in de woonkamer ruim 300 boeken die zijn nagelaten door Jac. Maris Daar zijn enkele tientallen boeken bijgekomen in recenter dagen. Een overzicht van de boeken vindt u in een link onderaan deze pagina. De boeken worden niet uitgeleend, maar kunnen ter plekke geraadpleegd worden.

Er staan vooral boeken over de techniek van het tekenen, schilderen en beelden maken, over modellen en over kunstgeschiedenis, gedateer uit de eerste decennia van de 20e eeuw. De meeste van die boeken zijn in het Duits. In de volgende decennia krijgen de Nederlandse boeken de overhand, maar er zijn er komen nog steeds boeken bij ook in het Frans en Engels.

De onderwerpen weerspiegelen de belangstelling van Maris: vooral kunst en cultuur, maar ook zeilen, paardrijden en fotografie.

Voorin de boeken vindt men soms interessante informatie.

Een van de oudste boeken is gesigneerd met ‘Walter Jac. Maris Kellen’, dus uit de jaren 1914-1917, toen hij in Kellen bij Kleef woonde. In Nijmegen, vanaf 1919, tekende hij al zelfbewust met “J. Maris, beeldhouwer”.

In een aantal boeken staat een opdracht van de auteur of van degene die het boek heeft geschonken. Zo schreef de ikonenkenner Dr. W.P. Theunissen voorin: ‘Aan onze goede vrienden de heer en mevrouw Maris, in hartelijke genegenheid en met grote vriendschap aangeboden door de schrijver W. Theunissen Heumen 17 maart ’51 bij een bezoek aan het Blokhuis oord van inspiratie en zwoegen’.

Rosalie Roozendaal, de Jodin die tijdens de oorlog bij Maris was ondergedoken, schreef in 1948 toen zij naar Canada verhuisde ‘aan m’n lieve tante Willy en oom Jack’ een lang gedicht dat begon met: “Met liefde en dankbaarheid zal ik steeds gedenken aan de allermooiste tijd, vijf jaren vol geschenken”.

In diverse boeken zit voorin ook de exlibris die Jan van Doorn in 1955 maakte voor Maris.
Zo is de kennis van het leven van Maris belangrijk toegenomen met de catalogus van zijn boeken.