JAC MARIS

Els Tervoort.

Els Tervoort
Els Tervoort is geboren op 30 juni 1927 te Groesbeek als dochter van de hoofdonderwijzer van de Groesbeekse jongensschool. Kort na de oorlog ging ze tekenlessen nemen bij Maris. Jac vond weldra in haar een getalenteerde assistente. Waarschijnlijk was ze betrokken bij alle belangrijke opdrachten die Maris in de tweede helft van zijn carrière kreeg.

Ondertussen bouwde Els ook een eigen oeuvre op, zodat ze kon gaan exposeren. Ze werd in 1956 lid van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars Nijmegen en nam van 1956 tot 1975 deel aan de tentoonstellingen van de GBKN in Nijmegen en elders. Els koos religieuze onderwerpen en profane, ze werkte in opdracht en maakte gelegenheidswerk.

Els deelde het sociale leven van Jac en Willy Maris, ze ging paardrijden en zeilen met Jac, ontving potentiële klanten en gasten. Het grootste deel van haar energie stak ze echter in het assisteren van Maris bij het uitvoeren van opdrachten en deelnemen aan exposities.

Jarenlang is Els op het Blokhuis voor de Marissen blijven zorgen. Pas na het vertrek van Jac ging ze terug naar Groesbeek. Ze was nauw betrokken bij de oprichting van het Ateliermuseum Jac Maris en maakte deel uit van het eerste bestuur. Ze overleed in Nijmegen op 23 maart 2002.

Het bovenstaande is een verkorte weergave van de tekst over haar in onze catalogus, p.176.
In het BWG (deel 8, 2011) heeft Leo Ewals een biografie over haar geschreven.
Juli 2015 verscheen van zijn hand een boek over haar ‘Els Tervoort – Beeldend Kunstenares’.
Bekijk ook het videoportret over Jac Maris waarin Els Tervoort over hem vertelt.