Stier van Emmeloord

Epoxy, 3 m, 800 kg, 1967 Emmeloord

In de jaren zestig-zeventig bepaalde de overheid dat bij grote overheidsprojecten één procent van de bouwsom besteed moest worden aan kunst. In het kader van deze ‘1%-regeling’ kreeg Maris veel opdrachten voor scholen, zorginstellingen en andere overheidsgebouwen. Deze werken waren meestal figuratief met een directe link naar de functie van het gebouw of de instelling waarvoor het bestemd was.

Deze levensgrote 800 kg wegende en drie meter lange stier maakte Maris voor een landbouwschool in Emmeloord. In 1967 werd het werk onthuld. Bij een reorganisatie ruim 40 jaar later nam docent Sjoerd Walda het beeld mee. Begin 2015 schonk hij de stier aan ons museum.

Na weken van overleg, transport en restauratie kon het werk – het grootste dat het museum rijk is – aan zijn tweede leven beginnen in de voortuin van het museum, op de plek waar in 2010 het Hackney-paard werd ontvreemd. Sinds de onthulling op 20 juni 2015 kunnen we de Stier van Emmeloord met trots de Stier van Heumen noemen.

Het kostbare project werd mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Vrienden van het Marishuis en enkele van onze sponsoren. De gemeente Heumen, aannemer Cuppens en onze buurman Van Eldijk hebben met raad en daad bijzonder bijgedragen.

stier van emmeloord