Wind in de zeilen (AW)

Epoxy, h.300 cm, 1972

Als enthousiast zeiler voer Maris regelmatig met zijn boot Siram over het IJsselmeer. Het gevecht met wind en water bracht hem bij het onderwerp ‘Wind in de zeilen’. Waarschijnlijk maakte Maris al in de jaren zestig-zeventig dit werk voor een school in Amsterdam. Maar het formaat van het beeld werd daar uiteindelijk te klein voor bevonden.

Na verloop van tijd werd Wind in de zeilen aangekocht door de gemeente Heumen die een kunstwerk zocht voor de patio van het gemeentehuis in Malden. Na aankoop vond op 15 mei 1980 de plechtige onthulling plaats. Het symbolische werk bekrachtigde de wens van voorspoed voor de toen recent uitgebreide gemeente.

In 1999 kwam er een nieuw gemeentehuis en het kunstwerk werd opgeslagen op de gemeentewerf. Uiteindelijk werd Wind in de zeilen door de gemeente aangeboden aan het Marishuis. Op zaterdag 17 juli 2021 kreeg het een mooie plaats in de beeldentuin van het ateliermuseum.

1963-1972
Wind in de zeilen (zorg voor wind in de zeilen dan gaat het je goed), is op de binnenplaats van het gemeentehuis in Malden onthuld op 15 mei 1981. Dit werk is in eerste instantie gemaakt voor een opdrachtgever die het echter bij levering te klein vond en een grotere vroeg. Volgens een inventaris van het Jac Marismuseum zou de eerste versie van ca. 1963 zijn.

De grotere zou de versie zijn die voor een school in Amsterdam is gemaakt: Wind in de zeilen, epoxy, h.300 cm, HBO – school, Amsterdam-West. Is dit de Sociale Academie?
Volgens Els Tervoort, Maris’ assistente, is het beeld van 1972. Het was zo groot dat het nauwelijks uit het atelier te krijgen was.
Een klein model stond in april 1976 in atelier op de verwarming, zoals een foto uit het album van Els Tervoort uit jaren zeventig nog toont.
Ook geëxposeerd tentoonstelling Krefeld 1973 en AMRO, 1976.